Hämeenlinnan perämetsissä sijaitsee Evon kampus, jossa SMUL:lin aika menee siivillä. Ensimmäisen vuoden metsätalousinsinööri opiskelijana on tullut huomatuksi, kuinka se aika lentää opintojen ohella, kun tekemistä riittää ja opinnot on mielenkiintoisia.

Keväällä pääsimme kulotuksen pariin, jossa meitä opetettiin luonnolliseen tapaan uudistaa metsää. Teimme alusta asti järjestelmät itse opettajien opastuksella. Paloletkuja vedeltiin ympäri kulo alaa monia satoja metrejä. Kun olimme saaneet ala ympäröityä ja kasteltua alan ympäristö niin pääsimme parhaimpaan vaiheeseen eli sytyttämiseen. Moni luokkalaisista sai päästää sisäisen pikku pyromaanin valloilleen. Kuloala paloi vain tunnista kahteen, jonka jälkeen päästiin jälkisammutus/vartiointi osioon. Jälkivartioinnissa sai ottaa rennosta, kunhan seurasi ettei haikuja(tulipesäkkeitä) näkynyt. itsekin vietein yön makuupussissa kuloalan reunalla. Kolme kulotusta saatiin kunnialla loppuun suurempia tulen leviämisiä.

Metsästys opetusmetsissä

Olemme Evolla päässeet paikallisen hirviseurueen jäseniksi. Evon metsäpoikien metsästys vastaava on tehnyt hyvää työtä, että metsäpoikien jäsenet ovat päässeet osallisiksi seurueen toimintaan sekä jahteihin ja kökkiin/talkoisiin avuksi. Alku syksy meni passi paikkoja raivatessa ja syksyn kuvioita suunnitellen kunnes kausi alkoi ja tyhjiä viikonloppuja ei näkynyt. Jahtikaudella tuli oltua monena viikonloppuna passissa kököttämässä, Joskus sai nauttia syys auringon lämmöstä ja toisinaan jäätävästä kelistä. Saaliin saaminen ei ollut jahdeissa tärkeintä vaan yhteisöllisyys, vanhojen metsästäjien tarinoiden kuuntelua ja tietysti eväiden syöntiä nuotiolla, ai että! Kauden päätteeksi pääsimme osallistumaan seurueen peijaisiin, jossa käytiin kulunutta kautta läpi ja tulevaa, syötiin keittoa ja ehkä otettiin toisenlaista keittoakin.

Hirvien jahtaamisen lisäksi olemme oppilaiden avustuksella alkaneet hoitamaan alueen riistaa ja niiden elinpiirejä. Suurimpia riistanhoidollisia tehtäviä on pitää pienpeto kannat aisoissa, koska alueella ei ole oikeastaan muita metsästäjiä kuin koulun opiskelijat. Tämmöiset harrastelut koulun ohella yhdistää samaa harrastusta harrastavia opiskelijoita ja luo yhteisöllisyyttä perämetsän syövereissä.

Tämä kesä menee Mhy:llä työharjoittelussa pohojanmaalla eli ei tule paljoa vaihdettua loma moodille. Työharjoitteluun kuuluu pääosin raivausta ja istutusta, joihin Suomen kesä kelit sopii vallan mainiosti… Hikeä ,hyttysiä, paarmoja ja tasaista saderintamaa. Enää kuukausi harjoittelua ja sen jälkeen palataan ekologian pariin Evolle eli eiköhän tästä selvitä.

Ei muuta kuin hyvää kesää kaikille ja onnea uusille metsätalousinsinööreille valituksi tulemisesta! Pääosan kanssa tavataan syksyllä.

Kirjoittaja: SMUL – vastaava Perttu Latvala.

#konkelo