Vuoden Metsäopettajaksi vuosimallia 2023 on nimetty Minna Tuominen Lapin Ammattikorkeakoulusta. MEOLin hallitus onnittelee lämpimästi kunniamaininnasta!

Tässä muutamia kommentteja Minnasta:

”Minnan opetustyyli on leppoisa, silti tehokas. Opetusmetodit ovat usein havainnollistavia ja konkreettisia. Palautteen saa aina positiivisen kautta. Oppitunneilla voi olla ihan rennosti, mutta silti luennot etenevät jämptin johdonmukaisella tavalla. ”

”Selvästi motivoitunut opettaja ja se innostaa myös opiskelijoita aiheeseen kuin aiheeseen. Välittää aidosti siitä, että jokainen pääsee kurssin läpi ja jaksaa nähdä suunnattomasti vaivaa sen eteen. Kaikki muistavat varmasti ainakin muutaman Minnan keksimän muistisäännön ensimmäisen vuoden kasvikurssilta, kun tuntui aivan mahdottomalta ajatukselta, että mikään niistä lukemattomista sammallajista jäisi oikeasti mieleen.”

Paikalliset opiskelijaedustajamme kävivät myös palkitsemassa Minnan ja kyselivät vähän kunniamaininnan jälkeisiä tunnelmia.

”Olen hämmentynyt ja otettu, tuntuu hyvältä saada tällaista palautetta. Pidän työstäni todella paljon ja töihin on kiva tulla. Kun sekä minä että opiskelijat ovat motivoituneita ja vuorovaikutus säilyy, mikään materiaali ei voi korvata syntynyttä keskustelua. Mielenkiinto säilyy molemminpuolisena ja ihmiset viihtyvät oppimisen parissa.”

Haastattelun ohessa keskusteltiin muun muassa siitä, mitkä asiat ovat opettajan silmin Minnan mielestä hänelle tärkeimpiä asioita opetustilanteissa ja niitä suunnitellessa. ”Minulle tärkeintä on ymmärtäminen. Opetuksen tulee pohjautua siihen, että opiskelijoille tarjotaan sellainen tietopaketti, että oppiminen rakentuu ymmärtämiseen. Opiskelija käsittää, miten ja miksi jokin asia tapahtuu. Kun perustiedon pohja on vankka, on sitä helpompi lähteä käytännössä toteuttamaan ja yhdistämään isompiin kokonaisuuksiin,” Minna kiteyttää.

Myös opiskelijoiden jaksaminen on Minnalle tärkeää oppimisen kannalta. Opetustilanteissa on oltava mukana tietynlaista tilannetajua. ”Kiirettä oppimisessa ei kannata pitää. Muistetaan aina välillä katkaista ja rauhoittaa päivä esimerkiksi aamukahvilla tai lounastauolla, jossa itse kukakin saa vähän hengähtää,” Minna kertoo. ”Yleensä sen huomaa, kun opiskelijoilla alkaa olla nälkä tai väsy. Ei siinä sitten enää auta uutta asiaa aloittaa, ennen kuin on saanut hieman taukoa välissä. Tällaiset taukohetket mahdollistavat myös ryhmien keskinäisen ryhmäytymisen ja jutustelut ohi aiheenkin. Ripaus huumoria päiväänkään ei ole ollut pahitteeksi,” Minna lisää.

Minna Tuominen opettaa Lapin Ammattikorkeakoulussa sekä metsätalousinsinööri- että agrologiopiskelijoille muun muassa luonnonhoitoa, kasvioppia sekä ekosysteemipalveluita.