Meton edustajiston kevätkokous järjestettiin Tampereella 21.4.2023. MEOLista edustamassa olivat puheenjohtajamme Salla Hakala sekä rahastonhoitajamme Veera Lehtonen. Salla osallistui myös Meton hallituksen kokoukseen, missä meille opiskelijoille on aina oma edustaja paikalla. Saimme myös Sallalta ja Veeralta terveisiä päivien kulusta, jossa päästään myös kuulemaan ajatuksia reissusta ja luottamustoimijana toimimisesta.

MEOLin puheenjohtaja Sallan mietteitä

MEOLin puheenjohtajana pääsee osallistumaan monenlaiseen toimintaan ja tutustumaan monenlaisiin ihmisiin. Tällä kertaa tarjolla oli mahdollisuus osallistua Meton edustajiston kevätkokoukseen Tampereen Scandic Cityssä. Mietin mielessäni pari viikkoa aiemmin, että mitähän siellä tehdään, millaisia ihmisiä siellä tapaan ja onko minulla mitään tarjottavaa epäilemättä vastaantulevaan keskusteluun opiskelijoiden aktiivisuudesta ammattiliittotoiminnassa. Lähdin kuitenkin samalla asenteella liikkeelle kuin kaikkeen muuhunkin: ole puhtaasti oma itsesi ja yritä parhaasi.

Lähdin siis matkaan Joensuun juna-asemalta keskiviikkoaamuna klo 9. Matkan aikana oli loistava tilaisuus tehdä opinnäytetyön viimeisiä viilauksia ja Tikkurilan junavaihdon jälkeen saavuinkin perille Tampereelle klo 15. Ilokseni huomasin hotellin olevan aivan juna-aseman vieressä ja pääsinkin majoittumaan pian mukavaan huoneeseen. Kävin nauttimassa Tampereen kesätunnelmasta ulkokävelyn merkeissä ennen Meton hallituksen päivällistä. Oli todella mukavaa päästä vihdoin tapaamaan koko hallitusporukka livenä. Totta kai asiat saa hoidettua myös etäyhteyksien avulla, mutta mielestäni mm. keskustelu on vilkkaampaa kun ihmiset tapaa kasvotusten.

On hienoa huomata, että opiskelijoiden tilanteesta ollaan aidosti kiinnostuneita ja opiskelijat otetaan huomioon tärkeänä osana ammattiliittotoimintaa.

Torstaiaamu valkeni ja maittavan aamupalan jälkeen oli aika aloittaa päivän ohjelma Meton hallituksen kokouksella. Kokouksessa käytiin läpi yleistä neuvottelutilannetta ja ajankohtaisia työmarkkina-asioita. Keskustelua käytiin myös mm. toimipaikkaosastoista, taloudesta ja jäsenasioista. Nämä saattavat jollekin opiskelijalle kuulostaa kovin kuivalta tai tylsältä, mutta itse olen eri mieltä. On mielenkiintoista ja silmiä avaavaa päästä kuulemaan mitä kentällä tapahtuu ja etenkin kuulemaan millaista työtä ja asioiden valmistelua tulosten saaminen vaatii. Taustalla on valtavat määrät selvittelyä ja suunnittelua, että jäsenten asiaa saadaan ajettua ja tuloksia syntyy. Mielenkiintoa lisää myös se, että asioista puhutaan ymmärrettävästi jolloin tällainen tavallinen opiskelijakin ymmärtää mistä oikein on kyse. Hallituksen kokouksessa käydään joka kerta läpi myös mitä kuuluu MEOLille, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Kävin lyhyesti läpi miten meillä menee, mitä ollaan tehty ja mitä on suunnitteilla. On hienoa huomata, että opiskelijoiden tilanteesta ollaan aidosti kiinnostuneita ja opiskelijat otetaan huomioon tärkeänä osana ammattiliittotoimintaa.

Kokousta seuranneen lounaan jälkeen pääsimme aloittamaan johtoseminaarin, johon osallistuivat myös Meton edustajiston jäsenet. Meton puheenjohtaja Stefan Borgman avasi seminaarin ja pääsimme ensimmäisenä kuuntelemaan STTK:n ekonomistin talouskatsausta ja talouden ennustetta etäyhteyden kautta. Myönnän ajatelleeni ensin, että noinkohan tulen ymmärtämään mitään koko esityksestä. Ilokseni ja ylpeydellä voin kuitenkin todeta ymmärtäneeni 95% esityksestä ja loput 5% lasken osittaisen yhteyden pätkinnän piikkiin. Seuraavaksi siirryimme kuuntelemaan asiaa jäsenviestinnästä ja sen keinoista. Viestinnän keinoja ja kanavia on monia. Oli yllättävää nähdä kuinka paljon tilastollista tietoa viestinnästä ja viestinnän tavoittavuudesta on saatavilla. Mielestäni seminaarin parasta antia oli ehdottomasti viestintäosuus, sillä se on mielestäni avainasemassa siinä kuinka jäsenet ja sidosryhmät pidetään kartalla ammattiliiton toiminnasta.

On helppoa keskustella ihmisten kanssa, jotka haluavat keskustella ja tuoda esiin erilaisia näkökulmia toisen mielipidettä tukahduttamatta.

Viestinnän osuuden jälkeen vuorossa oli Aktiivi-instituutin etäesitys yritysten YT-lakiin ja muutoksiin liittyen. Voin sanoa rehellisesti ymmärtäneeni esityksestä noin puolet. Tämä ei ollut kiinni niinkään esittäjästä, vaan siitä että olen kokenut aina lakiin liittyvät tekstit, tulkinnat ym. haastaviksi. Totesin esityksen jälkeen mielessäni, että onneksi Metossa on aina ihmisiä joille voi soittaa mikäli jokin asia askarruttaa. On ihan ok ettei ymmärrä kaikkea ja on enemmän kuin ok kysyä apua. Lakipuheen jälkeen luvassa oli seminaarin viimeinen rutistus. Pääsimme jakautumaan pienryhmiin, joissa keskusteltiin ja otettiin kantaa tulevaisuuden suunnitelmiin. Keskustelu oli joka puolella vilkasta ja aikaa olisi kulunut varmasti tunteja, ellei ryhmiin valitut puheenjohtajat olisi pitäneet jonkinlaisia ohjaksia käsissään. On helppoa keskustella ihmisten kanssa, jotka haluavat keskustella ja tuoda esiin erilaisia näkökulmia toisen mielipidettä tukahduttamatta.

Päivän ja illan aikana pääsin tutustumaan edustajiston jäseniin ja keskustelemaan paljon opiskelijoiden näkökulmasta asioihin. Etenkin opiskelijoiden tavoitettavuus ja kiinnostus ammattiliittoon herättivät keskustelua ja pohdintaa. Yhtenä esimerkkinä monimuoto-opiskelijoiden tavoittaminen koettiin haastavana vähäisemmän lähiopiskelun takia. Kasvokkain kohtaaminen koettiin tärkeänä kontaktin luomisen tapana. Myös opiskelijoiden jäsenyyskuviot kiinnostivat useita. Perjantaiaamuna pidettiin varsinainen edustajiston kevätkokous. Seuraani liittyi rahastonhoitajamme Veera. Kevätkokouksessa käytiin läpi työmarkkina- ja järjestöpoliittista katsausta, liiton toimintakatsausta ja tilikertomusta vuodelta 2022 sekä keskusteltiin ajankohtaisista jäsenasioista. Tapahtuma päättyi yhteisen lounaan jälkeen. Jäimme vielä lounaan lopuksi Veeran kanssa pohtimaan esiinnousseita kysymyksiä opiskelijoihin liittyen. Kokosimme muutamia ideoita, joita lähdetään jatkojalostamaan eteenpäin. Kokonaisuudessaan reissu oli tiivis ja täynnä asiaa. Uusia ihmisiä, paljon keskustelua ja tärkeitä asioita. Kotimatkalla olo oli kaikkensa antanut. Mukaan lähteminen kannatti, sillä päällimmäisenä mieleen jäi vahvasti tunne siitä, että tehdään yhdessä jotain merkityksellistä ja että opiskelijoiden äänellä on väliä.

MEOLin rahastonhoitaja Veeran mietteitä

Pääsin osallistumaan Meton edustajiston kevätkokoukseen Tampereella 21.4.2023. Kokousta edeltävänä päivänä järjestettiin Meton hallituksen kokous sekä johtoseminaari, joihin en valitettavasti pystynyt osallistumaan omien aikatauluongelmieni takia. Vaikka liityin mukaan hieman jälkijunassa, oli minulla heti paikalle päästyäni tervetullut olo ja tämä tunne oli matkassa mukana koko päivän ajan. Minulle henkilökohtaisesti suurin anti tuolta päivältä olikin yhteenkuuluvuuden ja aidon välittämisen tunne.

Kävin paljon keskusteluja MEOLista sekä metsäalanopiskelijoista. Keskusteluista välittyi aidon kiinnostuksen tunne opiskelijoita ja heidän asioitaan kohtaan, mutta myös kiinnostusta minun opintoihini henkilökohtaisella tasolla. Oli antoisaa pohtia yhdessä muiden kanssa opiskelijoihin ja opintoihin liittyviä kysymyksiä ja saada uusia näkökulmia asioihin.

En malta odottaa, mitä oppeja ja kontakteja loppuvuosi tuo tullessaan. Tuon perjantain perusteella uskoisin, että tästä vuodesta tulee erittäin opettavainen!

Edustajiston kevätkokouksesta parhaiten mieleeni jäi vuoden 2022 tilikertomus, ehkäpä juuri rahastonhoitajan roolini takia. Huomasin tilinpäätöstä käytäessä läpi, kuinka paljon olen jo oppinut näin lyhyessä ajassa rahastonhoitajana toimiessani. Ennen kyseistä rooliani en olisi ymmärtänyt niin paljon näkemääni ja kuulemaani.

Tämän myötä toivotetaan myös ihanaa kevättä ja tulevaa kesää sekä tsemppiä kesän askareisiin kaikille lukijoillemme!

Kuva: Tiina Eklund, Luonnon Varassa-lehden päätoimittaja

MEOL – Metsäalan Opiskelijat

Puheenjohtaja Salla Hakala (oik.) ja rahastonhoitaja Veera Lehtonen (vas.)