Projektit

INTERIM 2018 Saariselkä

Yleistä projektin toteutuksesta

 

Projekti toteutettiin suunnitelman mukaisesti IFSA – International Forestry Students Associationin virkailijoille ”officals”, Saariselällä 7-14.14.1.2018. Konferenssivieraille majoitukset järjestettiin kelohonkataloissa sekä puisessa paritalossa. Aikataulun mukaisesti kokouksille varattiin päivittäin työskentelyaikaa 8-10 tuntia erikseen varatussa kokoussalissa koko kokousväelle ja viihtyisämmässä takkahuoneissa pienempiä vuoryhmiä varten.

Keskiviikkona 10.1 viraille järjestettiin ekskursio yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Ekskursion aikana Metsähallitus esitteli ensin Metsähallitusta organisaationa ja tutustuimma erillaisiin metsänkäyttömuotoihin linja-autolla kohteita kiertäen. Kohteina olivat Nokian Renkaiden testiajorata sekä porotila, jossa vieraat pääsivät poroajelulle ja nauttimaan porokeittoa. Matkan aikana Metsähallituksen edustajat kertoivat yleisesti pohjoisten metsien käytöstä. Matkan toisena vierilukohteena jatkoimme UKK-kansallispuistoon Metsähallituksen luontopalveluiden oppaan kanssa Aurora-kodalle, jossa vieraille kerrottiin luontopalveluiden toteutuksesta ja kansallispuistosta Suomessa.

Lauantaina konferenssiohjelman päätyttyä vieraat pääsivät opettelemaan murtomaahiihtoa, kun järjestelykomitea piti heille hiihtokoulun sekä hiihtoretken. Ulkoilmapäivä kruunattiin illallisella paikallisessa ravintolassa kolmen ruokalajin aterialla.

 

Projektin tavoitteet ja niiden toteutuminen

 

Projektin tavoite toimeksiantajan (IFSA) puolelta on saada puitteet hyvin organisoidun kokouksen järjestämiseksi. Projekti on onnistuneesti suoritettu, kun projektisuunnitelma on laadittu, lähetetty sekä hyväksytetty. Projektissa mukana olevilla osapuolilla sekä toimeksiantajalla, ja projektion suunnitelman mukaisesti toteutettu. Projektista tullaan kirjoittamaan loppuraportti ja se hyväksytetään toimeksiantajalla.

Toimeksiantajalta saadun palautteen perusteella tavoite saada puitteet hyvin organisoidun koouksen järjetämiseksi on kiitettävästi onnistunut. Projekti on suunnitelman mukaisesti toteutettu ja yllättäviä muutoksia ei myöskään syntynyt.

Projoektin tavoitteena järjestäjäkomitean puolelta on tutstuttaa ulkomaalaiset vieraat Suomeen talvella sekä kikista olennaisimmin Lapin metsiin, siihen miten niitä käsitellään ja hoidetaan kestävällä tavalla. IDSA vaikuttaa myös YK:hon antamalla koulutukseen ja tutkimukseen liittyviä lausuntoja, ja tavoitteena on myös kertoa ulkomaalaisille metsien merkityksestä Suomelle. Samalla järjestäjäkomiteä haluaa antaa positiivista mielikuvaa Suomesta kansainväliselle yhteisölle.

Järjestäjäkomitean tavoitteet antaa positiivista mielikuvaa Suomesta ja Suomen metsistä kansainväliselle yhteisölle on kiitettävästi onnistunut. Konferenssivieraiden antama palaute Suomesta ja Suomen metsistä on ollut positiivista. Vieraat ovat kokeneet saaneensa paljon uutta tietoa metsätaloudesta pohjoisissa oloissa sekä asioiden yhteensovittamisesta. He ovat antaneet myös positiivista palautetta saadessaan uutta tietoa Suomesta ja kuinka asiat hoidetaan valmiiksi asti tehokkaasti ja luontevasti.

 

Sponsorien ja yhteistyökumppanien näkyvyys tapahtumassa

 

Kaikista sponsoreista ja yhteistyökumppaneista järjestelykomitea piti esittelyn yhteistyökumppanien antamien materiaalien tai heidän julkisen materiaalinsa perusteella. Esittelyjen lisäksi yhteistyökumppaneiden nimi ja/tai logo on ollut näkyvissä koko tapahtuman ajan kaikissa käytettävissä tiloissa. Viraille esittely voidaan todeta onnistuneen, koska kaikki yhteistyökumppanit herättivät mielenkiintoa kansainvälisessä yhteistössä ja aiheutti runsaan kysymysten tulvan suomalaisesta toimijakentästä. Palautteen perusteella voitaneen todeta, että yhteistyökumppanit ovat saaneet näkyvyyden kohdeyleisöön ja kaikilla yhteistyökumppaneilla on ollut positiivinen vaikutus mielikuvamarkkinoinnissa ja metsäalan toimijakentän esittelyssä.

 

Lopuksi

 

Kokonaisuuten voidaan todeta projektin onnistuneen kiitettävästi, koska saatu palaute on ollut ylitsevuotavista ja erittäin positiivista. Kaikki vieraat ovat olleet haltioituneita ”Talven Ihmemaasta” kuten he Saariselkää nimittivät ja saaneet positiivisen kuvan Suomesta ja suomalaisista. Ymmättys Suomesta metsävarojen käyttäjänä on lisääntynyt merkittävästi vierailuun aikana.

Projektin yhteistyökumppanit ja opiskelijatoiminnan rahoittajat; Suomen Metsäsäätiö, Jouko Toivola Säätiö, Metsämiesten Säätiö, Metsäkoulutus ry., Teollisuuden Metsänhoitajat, Metsähallitus, Hotelli Riekonlinna, Lapland Safaris, Saariselän Keskusvaraamo, Pajarin Taksi.

Järjestelykomitea kiittää kaikkia sponsoreita ja yhteistyökumppaneita yhteisttyöstä ja tästä kolmen opiskelijajärjestön yhteisen projektin mahdollistamisesta.

 

Järjestelykomitea

Porjektipäällikkö: Darja Salonen,  MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry.

Rahoitusvastaava: Arttu Huhtanen, MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry.

Projektisihteeri: Hiljahenna Tomminen, Metsäylioppilaat ry.

Viestintä/markkinointi: Hilla Laakkonen, Hiljahenna Tomminen, Metsäylioppilaat ry.

Majoitus/muonitus: Saara Santaniemi & Ida-Sofia Laine, Joensuun Metsäylioppilaat ry.

 

Kesäkisat 2017

Joensuun Kesäkisat 2017

MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry. (Jyrki Piiroinen)

Hei!

MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry. haluaa vielä kerran kiittää teitä Joensuun Kesäkisojen toteuttamisen tukemisesta. Tässä raportissa haluamme näyttää teille, kuinka tapahtuma sujui, ja kuinka tärkeän tapahtuman toteuttamiseen olette osallistuneet. Tapahtumaan osallistui kaiken kaikkiaan n. 150 henkilöä, josta n. 120 oli opiskelijoita. Metsätaitoilu saavutti hyvän osallistujamäärän, 35 % opiskelijoista otti osaa metsätaitoilun avoimeen sekä yleiseen sarjaan.

 

01.09.2017 perjantai

 

Perjantain ohjelma

09:15                  Silva-kulkueeseen & -metsänäyttelyyn tutustuminen & tukkilaisottelut.

17:00                  Kisaajien saapuminen & Mölkky-turnaus.

19:00                  Köydenveto-turnaus.

20:30                  Tukkilaiskisat (tukin- ja saappaanheitto, eukonkanto).

21:30                  Metsätaitoilu-info.

23:30                  Iltaohjelma.

Aamulla 09:15 n. 15 metsäopiskelijaa otti osaa Silva-Metsänäyttelyn avajaiskulkueeseen. Metsäopiskelijoiden lisäksi kulkueessa olivat mukana Rakuunat, Poliisin ratsastusjoukot sekä pielisen-karjalan tukkilaisjätkät. Kulkueen jälkeen opiskelijat pääsivät verkostoitumaan näytteilleasettajien kanssa, sekä ottamaan mittaa toisistaan perinteisessä tukin rullauksessa!

 

 

Muiden koulujen kisaajien saapumisen jälkeen Karelia ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksella alkoivat koulujen väliset kilpailut perinteisissä lajeissa. Vanhana, mutta unohdettuna lajina ohjelmaan oli otettu myös eukonkanto.

Eukonkannossa oli mahdollista perinteistä poikkeavasti osallistua myös mies- tai naispareina. Voitto eukonkannosta meni parille, jonka toinen edustaja oli TAMKista ja toinen Karelia AMKista.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä perinteisistä lajeista oli köydenveto. Tänä vuonna köydenvedon voitto meni jo perinteisesti Hämeen ammattikorkeakoululle, HAMKille.

Iltaohjelmassa opiskelijat ottivat toisistaan mittaa kisaisännän suunnittelemassa joukkuekilpailuissa. Kilpailuissa joukkueet edustivat omien oppilaitostensa kunniaa sovelletuissa lajeissa. Ensimmäisessä lajissa kilpailijat pääsivät avaamaan äänihuuliaan Tartu mikkiin TV-ohjelman kaltaisessa ohjelmassa, jossa toinen kilpailija kuuntelee musiikkia ja laulaa sen mukana, kun taas toinen yrittää arvata artistin sekä kappaleen. Kilpailun voiton ratkaisi edellä mainitun osakilpailun lisäksi illan aikana suoritettujen erillisten muiden osakilpailujen yhteispistemäärä. Osakilpailuiden lajit illan aikana olivat kävyillä harjoitettu tarkkuusheitto, tietovisailu sekä fuksi-ralli, jossa nopein kierrosaika ratkaisi.

Fuksi-ralli järjestettiin koulun käytävällä, muu ohjelma järjestettiin oppilaitoksen ruokalassa. Molemmissa paikoissa olivat sponsorimme näkyvillä. Voittajaksi vuoden 2017 virallisessa koulujenvälisessä mittelyssä selviytyi TAMK – Tampereen ammattikorkeakoulun edustusjoukkue. Palkinnoksi he saivat Kupilkan tarjoamat biokomposiitti minikuksat!

 

02.09.2017 lauantai

Lauantain ohjelma

08:00                 Aamiainen.

09:00                 Metsätaitoilu.

10:45                  Lähtö Silva-Metsänäyttelyyn + lounas ravintola Amicassa.

11:00                  Avoin sarja starttaa.

12:30                  Taitoilijoiden kyyditys metsänäyttelyyn.

14:20                  Metsätaitoilun palkintojenjako Silva-Päälavalla.                                                 

17:15                   Susiraja -jalkapallo.

19:00                  Saunominen.

19:30                  MEOLin puheenjohtajan puhe.

20:00                 Palkintojenjako.

20:45                  Vanhojen opiskelijoiden puheita.

21:15                   Verkostoitumista.

 

Metsätaitoiluun otti osaa tänä vuonna hyvä määrä opiskelijoita. 35 % tapahtumaan ilmoittautuneista otti osaa metsätaitoiluun ja perjantaina järjestetyn metsätaitoiluinfon ansiosta, tapahtumaan otti osaa myös ensimmäisen vuoden opiskelijoita!

 

Metsätaitoilun pitkittymisestä johtuen emme voineet jakaa metsätaitoilun palkintoja Silva – Metsänäyttelyn päälavalla aikataulun mukaisesti. Pidimme kuitenkin huolen siitä, että toimme esille tapahtumaa tukeneet sponsorit kilpailuvastaavan puheenvuorossa. Samalla esittelimme pääpalkintoja yleisölle.

Kilpailuvastaavan lisäksi puhujana oli metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas. Kangas rohkaisi yleisössä olevia opiskelijoita onnittelemalla heitä tulevaisuuden ja auringonnousun alan valinnasta. Kangas otti myös puheessaan kantaa ajankohtaiseen hiilinielu -keskusteluun, sekä EU:n päätöksentekoon. Yleisössä olleet opiskelijat osoittivat syvällistä kiinnostusta aiheeseen. Kankaan jälkeen puheen piti MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry:n puheenjohtaja Arttu Huhtanen. Huhtanen kertoi puheessaan olleensa onnellinen metsätaitoilun kiinnostuksen noususta opiskelijoiden keskuudessa, samalla mainiten työelämän nykyään siirtyvän enemmän ja enemmän metsästä toimistoihin.  Arttu Huhtasen jälkeen puheen piti METO – Metsäalan asiantuntijat ry:n yhteyskoordinaattori Jani Akkanen. Akkanen kertoi METOsta, sekä jatkoi aiempien puhujien teemaa kertomalla yleisölle metsäalan keskeisistä uusista tuulista.

 

Silva – Metsänäyttelyn jälkeen oppilaitokset ottivat vielä mittaa toisistaan jalkapallon merkeissä. Susiraja -jalkapallon voittajaksi selviytyi tänä vuonna kotijoukkue, eli Karelia Ammattikorkeakoulu. Samaan aikaan kun jalkapallon mestaruutta ratkottiin, paikalle saapui useita työelämää edustavia kutsuvieraita. Illan aikana MEOLin puheenjohtaja Arttu Huhtanen piti vielä puheen, joka oli suunnattu sekä opiskelijoille että kutsuvieraille. Huhtasen puheen jälkeen työelämän edustajat esittäytyivät opiskelijoille ja samalla METO Pohjois-karjalan varapuheenjohtaja Olli Simanainen piti puheen ns. vanhana opiskelijana jakaen hyviä vinkkejä työelämä varten.

Puheiden jälkeen kisavastaava Jyrki Piiroinen jakoi vielä perinteisten lajien palkinnot, ja samalla jaettiin metsätaitoiluissa menestyneille palkinnot.

 

Palkintojenjaon jälkeen ilta jatkui työelämän ja opiskelijoiden keskinäisellä verkostoitumisella, sekä erilaisien metsällisten keskusteluaiheiden parissa. Ohjelma oli raikasta sekä kehittävää, sillä säännöllisen väliajoin uutta porukkaa saapui paikalle tapaamaan kutsuvieraita saunavuorojen pyöriessä taustalla. 

MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry. haluaa vielä kerran kiittää tasapuolisesti kaikkia tapahtumaa tukeneita tahoja!

Kuvia tapahtumasta löydät täältä